چغندرقند جزء کشتهای صنعتی استراتژیکی جهت تولید شکر میباشد و کشت چغندرقند جهت کاهش واردات شکر بسیار مهم میباشد. صنعت بذر در جهان صنعتی بزرگ و روبه رشد و با گردش مالی زیاد است. صنعت تولید بذر صیفی و سبزی به دلیل قابلیت اشتغال زایی و بهره وری اقتصادی زیاد در ایران هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تولید بذر صیفی و سبزی در تمام دنیا در انحصار تعداد محدودی از شرکت های چند ملیتی است.
تقریبا یک چهارم محصولات کشاورزی تولید شده در کشور محصولات سبزی و صیفی است. شدیدترین وابستگی در ایران در حوزه سبزی و صیفی است. به طوری که تقریبا تمام بذور سبزی و صیفی خارجی و وارداتی است. برای کشت سبزی و صیفی نیاز به ۲۵۰۰ تن بذر است که ۱۵۰۰ تن از خارج وارد کشور می شود. طبق آمار رسمی کمرگ ایران از کشور افغانستان ۲۰۰۰ هزار تن بذر وارد کرده که دارای قیمت و کیفیت پایین است. بذرهای گران قیمت از کشورهای سوئیس، امارات، آمریکا، فرانسه و لبنان وارد می شود.
تاریخ انتقال نشاء 98/12/28
تولید بذر چغندرقند پلی ژرم مقاوم به رایزومانیا در مزارع شرکت بنی الحسین
بذر چغندر یکی از محصولاتی است که به دلیل کمبود آن در داخل بخش عمده آن وارد می شود بر اساس آمار گمرک در 5 ماه منتهی به مرداد ماه سال 95 بیش از 97 تن بذر چغندر قند به ارزش دلاری 7,916,026 وارد کشور شده است .عمده این واردات از کشورهای آلمان، ایتالیا، بلژیک، هلند، فرانسه و انگلستان است.
نقش بذور اصلاح شده در افزایش عملکرد غیرقابل انکار است. مهمترین فاکتور برای تولید بذر ژنتیک است. از انواع بذور می توان به بذرهای بومی کشاورزان، بذرهای اصلاح شده op، ارقام خالص گیاهان دگرگشن و بذور هیبرید اشاره کرد.
تاریخ 99/02/07
تولید بذر چغندرقند پلی ژرم مقاوم به رایزومانیا در مزارع شرکت بنی الحسین
تاریخ 99/02/31
تولید بذر چغندرقند پلی ژرم مقاوم به رایزومانیا در مزارع شرکت بنی الحسین
تولید بذر پلی ژرم یا چندجوانهای چغندرقند
سال اول ـ تولید ریشچههای بذری
در نیمه اول خردادماه هر سال مقدار 20 کیلو بذر الیت (اصلاح شده) کاشت می گردد و در مرحله داشت آبیاری، مبارزه با علفهای هرز و آفات (کک ـ لیتا و آگروتیس و…) و تغذیه کودی انجام می شود . در اواخر پائیز با کاهش دمای هوا و قبل از بارش برف، اقدام به برداشت، سرزنی (حذف برگها از محل طوقه) و سیلو کردن می گردد . ریشچهها جهت زمستان گذرانی در سردخانه انبار میگردد.
برای تهیه بذر هیبرید منوژرم (Monogerm Hybrid Seed) به مواد ژنیتیکی زیر نیاز داریم :
- لاین گرده اشان(پدری) Pollinator Line
- لاین نرعقیم( مادری) Male Sterile Line
- لاین حفظ کننده نرعقیمی O-Type Line
در شروع کار مسیرهای زیر را می توانیم پیگیری نمائیم . در دو حالت می توان با شرکت های تولید بذر همکاری داشت:
الف-در اختیار گذاشتن لاین های پدری و مادری
در این وضعیت شرکت تولید کننده رقم فقط پایه های پدری و مادری را در اختیار قرار می دهد و ما هر ساله باید این بذر این لاین ها را از شرکت مربوطه خریداری نماییم. معمولا شرکت ها در شروع همکاری این رویه را دنبال می کنند.
تاریخ 99/03/12
تولید بذر چغندرقند پلی ژرم مقاوم به رایزومانیا در مزارع شرکت بنی الحسین
تاریخ 99/04/18
تولید بذر چغندرقند پلی ژرم مقاوم به رایزومانیا در مزارع شرکت بنی الحسین
ب: دراختیارگذاشتن لاین های پدری و مادری به همراه لاین ( O-Type)
شرکت تولید کننده بذرعلاوه بر لاین پدری و لاین مادری لاین حفظ کننده نرعقیمی را به ما می فروشد و اگر این سه لاین را در اختیار قرار دهد دیگر نیازی به خرید هر ساله لاین های پدری و مادر نیست. از مزایای دیگر این رویه اینست که می شود هیبرید های جدیدی را خودمان تولید کنیم. چون تهیه لاین پدری کار آسانی می باشد و با تلاقی با لاین مادری هیبرید های جدیدی تولید کرد و نهایت می توانیم ارقام جدیدی را اصلاح نماییم.
بیماری های رایزومانیا و رایزوکتونیا از موانع اصلی تولید بذر چغندر قند می باشند. و در حال حاضراین بیماری ها در بیشتر مناطق چغندر کاری ایران در حال گسترش می باشد. به منظور دستیابی به ارقام مقاوم در سالهای قبل اقدامات گسترده ای شروع شده و دستیابی به منابع مقاومت به این بیماری ها در صدر این فعالیت ها می باشد. تهیه و تولید بذور منوژرم و پلی ژرم مقاوم به بیماری از اهداف اصلی این طرح می باشد.
به منظور تهیه و تولید بذر پلی ژرم مقاوم به این بیماری ها از ارقام تجاری مقاوم به بیماری به عنوان والد گرده دهنده در تلاقی با لاین اوتایپ نر عقیم داخلی و خارجی استفاده خواهد شد . در ادامه توده های مقاوم از داخل هیبرید های تهیه شده به در محیط آلوده به بیماری انتخاب و به روش اصلاحی Bulk تهیه و توده های برتر در محیط ایزوله بصورت گرده افشانی باز تکثیر خواهند شد و به عنوان ارقام پلی ژرم مقاوم معرفی خواهند.
اما در مورد تهیه و تولید بذر منوژرم مقاوم به بیماریهای رایزومانیا و رایزوکتونیا با مشارکت شرکت خارجی LION SEEDS و با در اختیار گذاشتن والدین پدری و مادری اقدام به تولید بذر منوژرم مقاوم خواهد شد . با ورود این منابع ژنیتکی به داخل برنامه تهیه و تولید بذر منوژرم مقاوم داخلی که از اهداف اصلی این همکاری می باشد، محقق خواهد شد.
تاریخ 99/05/19
تولید بذر چغندرقند پلی ژرم مقاوم به رایزومانیا در مزارع شرکت بنی الحسین